Hoe behandel je ADHD

Als je eenmaal weet dat er sprake is van ADHD, kun je een gerichte behandeling zoeken.

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is psycho-educatie. Hier krijgen jij en je omgeving veel informatie over ADHD. Wat het betekent voor jou en waar jij het meest tegenaan loopt. Zo komt er meer begrip. Je krijgt meer inzicht in jezelf en je functioneren en je omgeving leert beter om te gaan met jouw ADHD. Je kunt het beter een plekje te geven

 

Medicatie

Een arts of psychiater kan je medicijnen voorschrijven. Die zijn erg effectief en zorgen ervoor dat er wat meer rust in je hoofd komt en je beter met prikkels kunt omgaan. Je ervaart minder chaos en kan beter plannen. Ook de impulsiviteit vermindert. Het vinden van het juiste medicijn en dosering op maat kan wat tijd kosten, maar je zult er zeker baat bij hebben. Welk soort medicijn je kiest, hangt af van de klachten die je hebt door je ADHD.

Naast medicatie kan psychologische hulp zinvol zijn om lastige zaken of gebeurtenissen te verwerken en los te laten. Om op een positieve manier verder te kunnen.

 

Coaching en begeleiding

Een coach kan je helpen bij het accepteren van je ADHD en het leren omgaan met praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een planning of het kiezen van een opleiding.

Ook het sluiten en onderhouden van vriendschappen en het werken aan relaties kan een belangrijk onderwerp zijn. Samen met de coach ga je je leven zo optimaal mogelijk inrichten. Hij of zij helpt je om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens en helpt je om vooruit te kijken. De kracht van ADHD is namelijk dat je vaak creatief bent, humor hebt, goed bent in problemen oplossen en vindingrijk bent. Veel positieve eigenschappen om in te kunnen zetten.