Omgaan met een kind met ADHD

Mother and her child with ADHD during therapy

Kinderen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) hebben vanzelfsprekend meer aandacht nodig dan andere kinderen. Dit kan af en toe voor problemen zorgen, omdat het niet ten koste mag gaan van de aandacht die ook naar andere kinderen toe moet gaan en ouders of docenten hebben hier niet altijd de tijd of middelen voor om hier goed mee om te gaan. Daarom wordt er in deze blog ingegaan op enkele tips voor de omgang met kinderen met ADHD.

Zorg voor een duidelijke structuur

Kinderen met ADHD hebben echt een hele goede structuur nodig in hun dagelijkse leven, anders wordt het veel te druk in hun hoofd. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de regels die gelden op school of thuis op een prominente plek te hangen zodat het kind er steeds weer aan herinnerd wordt. Zo weet hij of zij steeds wat er verwacht wordt.

ADHD is niet altijd een excuus

Bij bepaalde stoornissen is het vaak zo dat wanneer er iets gebeurd mensen zich al snel verschuilen achter hun stoornis. Een kind met ADHD moet je ook meteen leren dat het niet de bedoeling is dat hij of zij bij alles wat er niet goed gaat verschuilt achter hun ADHD. Ook deze kinderen moeten leren hun verantwoordelijkheid te dragen.

Geef taken een voor een op

Het is belangrijk dat je niet te hoge eisen stelt aan je kind en dat je eventuele taken een voor een aan doorgeeft. Er gaat zoveel door het hoofd van een kind met ADHD dat hij tijdens het uitvoeren van een eerste taak allang vergeet wat de volgende taak was. Het is dus belangrijk dat je niet teveel informatie in een keer geeft, maar dat je dit verspreid.

Schoolresultaten zijn niet het belangrijkste

Normaal gesproken is het zorgwekkend voor ouders en docenten als kinderen slechte schoolresultaten halen. Bij kinderen met ADHD moet je hier iets anders naar kijken, omdat andere ontwikkelingen belangrijker zijn. Een goede band met ouders en docenten is namelijk veel belangrijker. Het is bij kinderen met ADHD vooral belangrijk om de sociale ontwikkeling in de gaten te houden. Zij lopen namelijk het risico om erg rebels te worden en zich af te gaan zetten tegen hun sociale kring.

Denk je dat jouw kind ADHD heeft? Lees op zobegaafd.nl of de symptomen van ADHD aansluiten bij het gedrag van jouw kind.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*