Wat is ADHD?

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In de jaren zeventig werd deze term voor het eerst gebruikt voor een verzameling klachten die al langer bekend waren. ADHD is een afwijking in kleine onderdelen van de hersenen. Het is meestal aangeboren. Ook erfelijkheid en omgevingsfactoren spelen mee. Als je ADHD hebt, komen prikkels veel sneller binnen in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je snel afgeleid ben en je moeilijk kunt concentreren. Je neemt vaak impulsieve beslissingen en voelt veel onrust in je lichaam. Je hoofd zit altijd helemaal vol. ADHD komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. Je kunt er niet van genezen, maar wel op een goede manier mee leren omgaan.

 

Kenmerken van ADHD

Kinderen met ADHD kunnen moeilijk stilzitten, zijn afgeleid en kunnen zich niet lang concentreren. Ze raken veel dingen kwijt, rennen van het één naar het ander en hebben moeite met instructies. Bij volwassenen met ADHD valt het op dat ze druk en rusteloos overkomen, moeite hebben met het houden van vast werk of het volgen van een opleiding en last hebben van frustraties. Overigens kun je ADHD onderscheiden van ADD. Hierbij ontbreekt het hyperactieve gedrag, maar zie je wel moeilijkheden in de concentratie. Hoewel kinderen en volwassenen met ADD soms passief kunnen overkomen, is er veel onrust in hun hoofd.

 

Hoe wordt ADHD vastgesteld?

De diagnose wordt gesteld door een deskundige. Door middel van vragenlijsten en testen kan deze vaststellen of je ADHD hebt. Er is een aantal vaste criteria nodig om de diagnose te kunnen stellen. Andere stoornissen moeten eerst worden uitgesloten. Soms is er meer onderzoek nodig. Bij kinderen wordt er veel informatie van de ouders en de school gevraagd om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Het krijgen van een diagnose helpt je om jezelf of je kind beter te begrijpen. Je kunt gerichte hulp en begeleiding krijgen om de ADHD beter te hanteren.